Waadpakkenexcursie!

In een waadpak het water in, op zoek naar waterdiertjes? Dat wil toch iedereen? Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) gaat deze excursie binnenkort aanbieden voor schoolklassen en Joya mocht, als IVN kinderdirecteur, deze bijzondere belevenis uittesten samen met collega kinderdirecteur Erwin, IVN regio noord directeur Mark en zijn lieve collega Jolanda.

We begonnen deze frisse maar superzonnige dag op de Veldhoeve van IVN, in Orvelte, met een echte vergadering en lekkere snacks. Vervolgens maakten we een korte wandeling in de prachtige omgeving rondom de hoeve om de kas te bezoeken en de nieuw aangelegde moestuin te bewonderen. Ook gluurden we even bij de bijenkorf, de insectenhotels en alle vogelhuisjes maar daarna was het de hoogste tijd om richting de beek, nabij het Oranje Kanaal, te vertrekken.

Waadpakken, schepnetjes en teiltjes gingen mee en met een mooie, toeristische route kwamen we uiteindelijk aan bij het water. Het was best wel eventjes spannend want hoe diep zou het water zijn en wat voor bijzondere beestjes zouden we aantreffen?

Jolanda van IVN ging als eerste het water in. Ze had deze plek van te voren zorgvuldig uitgekozen en wist daarom al dat het water niet te diep zou zijn. Zonder aarzelen volgden Erwin en Joya haar in het water en na een korte instructie begon het zoeken naar diertjes.

Binnen de korste keren had Joya een libellen-larve te pakken. En daarmee had ze meteen het grootste waterdiertje van de dag gevangen. We leerden die dag dat een libelle eerst jarenlang als beestje onder water leeft en daarna slechts enkele maanden op het land. Ik heb dit nooit geweten en was dan ook helemaal verbaasd. Ik dacht altijd dat een libelle een soort vlinder was, maar nee! Ook Joya was vol verwondering en besloot meteen haar aanstaande spreekbeurt, waarvoor ze nog geen onderwerp had, te gaan doen over dit toch wel heel erg bijzondere beestje.

Er zitten ontelbaar veel beestjes in het water, super fascinerend! Maar deze grote libellen-larve was wel de verrassing van de dag!
Mark wist op een leuke manier veel te vertellen over alle beestjes.

Ik maakte een kort filmpje over deze toffe excursie, die kun je hier bekijken op YouTube. Zoals je daar kan zien was Joya meteen dol op de libellen-larve. Het liefst had ze ook nog kikkerdril of kikkertjes gevangen maar op de locatie waar we deze middag in het water stonden was er teveel stroming en daar zijn kikkers geen fan van. Een salamander of een gekke grote tor had ze ook wel in haar schepnet willen aantreffen maar wie weet, een volgende keer.

Meer zien van dit bijzondere avontuur? Neem dan een kijkje hier, op ons YouTube kanaal.

Inmiddels staat een eigen waadpak bovenaan Joya’s verlanglijstje en ik ben van plan om haar er binnenkort mee te gaan verrassen. Dan nog een emmertje en een schepnet erbij en mevrouw kan op avontuur! Van Jolanda kreeg ze een aantal mooie zoekkaarten mee naar huis waarmee ze vrijwel elk waterdiertje kan identificeren. Ik voorspel dat we de komende tijd veel in de sloot gaan doorbrengen!

Met deze mooie kaarten kunnen we vrijwel elk waterdiertje identificeren!

Met heel veel dank aan IVN voor deze bijzondere, leerzame en geweldige dag! Wil je meer weten over deze excursie? Kijk dan hier: ivn.nl/veldhoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *