Kindermenu 2.0!

Wat bestellen jouw kinderen altijd in een restaurant? Grote kans dat ze voor een standaard kindermenu gaan zoals een pannenkoek of friet met een frikadel omdat er simpelweg geen andere keuze is. De provincie Drenthe vond het de hoogste tijd voor verandering en besloot op zoek te gaan naar gezonde maar lekkere recepten (speciaal voor kinderen) voor op de menukaart van Drentse restaurants en wie kunnen ze daar nu beter voor vragen dan de kinderen zelf?

En zo werd er vorig jaar een heuse recepten wedstrijd in het leven geroepen en alle Drentse basisschoolkinderen werd gevraagd om een lekker, origineel en gezond recept te verzinnen. Heel veel kinderen deden mee en een jury koos enkele winnaars. Hun recepten werden gebundeld in een kookboek, Kindermenu 2.0, en hun recepten kwamen op de kaart te staan van echte restaurants!

Ook dit jaar konden kinderen weer hun eigen recepten insturen maar door het hele Corona-gebeuren viel de lancering van het nieuwe boek behoorlijk in het water. De winnaars konden niet naar bijeenkomsten en ook hun gewonnen kookworkshop moest geannuleerd worden.

Om toch aandacht te schenken aan de lekkere recepten uit dit prachtige boek werd besloten om de IVN kinderdirecteuren aan het werk te zetten in de keuken van topchef René Ruiter.

En zo kwamen we aan bij Tafel16, de kookstudio van René, om voor 4 camera’s van RTV Drenthe een mooie maaltijd in elkaar te gaan flansen. In eerste instantie zou de commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, de kinderen mee helpen in de keuken maar helaas moest zij op het laatste moment afzeggen vanwege een belangrijke vergadering. Gelukkig was daar Bekende Drent en prof volleyballer Wytze Kooistra om haar plaats in te nemen!

We hadden een geweldig gezellig kookteam, bestaande uit René, Wytze en IVN kinderdirecteuren Erwin en Joya. Qua ingredienten werd zoveel mogelijk voor lokale producten gekozen! Erwin nam dan ook veel lekkers mee uit zijn eigen moestuin.

De microfoontjes zitten er op, het recept wordt nog snel even doorgenomen en dan is het tijd om te gaan filmen!

Presentatrice Loes van der Laan mocht het programma, wat geheel in het teken staat van de Dutch Food Week, aan elkaar kletsen. In het begin vond Joya het allemaal wel heel erg spannend maar als snel kreeg ze een leuke klik met Loes, René en Wytze en zo werd er tijdens de opnames veel gelachen. Zeker als iemand even niet uit zijn of haar woorden kwam en een take opnieuw gedaan moest worden was het hilariteit alom. De sfeer was dus superfijn in de studio!

Spannend hoor, als er zoveel camera’s op je gericht zijn! En iedereen moest natuurlijk afstand houden en mondkapjes dragen, behalve Loes en haar gasten.

René had bedacht om met z’n allen dit winnende recept te gaan maken; een courgetteburger! Dit heerlijke recept is bedacht door Fayen van Triest uit groep 4 van de Storkschool in Dwingeloo.

Om de courgetteburger te maken ben je slechts een paar ingrediënten nodig; courgettes, ei, havermout, kaas, knoflook, citroenrasp, paneermeel en olijfolie. En hiermee kun je echt een goeie, gezonde, vegetarische burger maken – die super smaakt op een broodje met wat mosterd-mayo!

Loes in gesprek over Drentse en Groningse bedrijven die een belangrijke rol spelen in de food-sector. Want dit hele programma staat in het teken van eten!

De courgetteburgers vielen bij iedereen goed in de smaak!

Lekker, gezond en heel simpel zelf te maken! En met courgettes uit je eigen moestuintje is het helemaal een feest!

Het Kindermenu 2.0 kookboek is niet te koop! Alleen de kinderen die de winnende recepten hebben bedacht en de juryleden hebben het boek gekregen. Ook Joya en Erwin mochten een exemplaar mee naar huis nemen! En het schort mochten ze ook houden. Een mooi aandenken aan deze bijzondere dag!

Het boek downloaden kan wel! Dat kan hier op de website van de Provincie Drenthe. Je kan daar ook het boek vol winnende recepten van 2019 downloaden. Maar je kan de Kindermenu 2.0 recepten ook proeven in verschillende Drentse restaurants!

Recepten uit dit boek kun je terugvinden op de kaart van veel verschillende restaurants in heel Drenthe!

In het boek staat ook de groentetaart van Lissa uit Meppel. Dit mooie recept gaan we zeker nog maken in de herfstvakantie!

Na de opnames werd er nog flink nagetafeld en mocht iedereen de vers gebakken burgers proeven. Volgens Joya zijn ze vooral heel erg lekker met extra veel kaas en mosterd-mayo!

Deze vrolijke foto werd gemaakt door madebymichel.nl

Aan Tafel kun je zien op 14 oktober om 20:15 op RTV Drenthe!

Met dank aan IVN, RTV Drenthe, de Provincie Drenthe en Griselda (voor Joya’s mooie kapsel). Joya droeg een prachtige jurk van Retour Jeans.

Alle foto’s zijn gemaakt door mijzelf, tenzij anders aangegeven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *