IVN kinderdirecteur!

In november 2019 kregen alle kinderen van groepen 5 en 6 in Noord Nederland een flyer mee naar huis, dat waren duizenden kinderen van ruim 200 basisscholen!

De flyer was van IVN en daarin stond dat ze op zoek waren naar 2 kinderdirecteuren voor 2020, een jongetje en een meisje.

Joya was meteen super enthousiast toen ze de flyer mee kreeg, vooral vanwege het “salaris”: elk seizoen op een bijzonder natuuruitje! Zoals op bezoek bij een echte beverburcht en met een waadpak de beek in! Hoeveel kinderen krijgen die kans?! En dan zouden ze ook nog een camera cadeau krijgen om er, voor IVN, over te gaan vloggen!

IVN staat voor instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, is een Nederlandse organisatie en verbindt mens en natuur. Ze laten jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

IVN was dus op zoek naar twee kinderdirecteuren, om kinderen en natuur dichterbij elkaar te brengen. Vereisten waren onder andere dat de kinderen graag buiten zijn, voor grote groepen mensen durven te praten, originele ideeën hebben en dol op natuur zijn.

Joya is dol op buiten spelen, de natuur, dieren, bloemen, planten en ze is heel druk bezig met het verbeteren van het milieu. Sinds ze op school aandacht hadden besteed aan de plastic soep is Joya heel erg druk bezig met dit onderwerp en het scheiden van afval. Omdat ikzelf geen vlees eet is ze daar ook over na gaan denken. Ik ga het eten van vlees haar niet verbieden, als ze vegetarisch wil zijn dan moet dat haar eigen keuze zijn, maar ze eet inmiddels vrijwel geen vlees meer. En nadat enkele klasgenootjes trots vertelden over hun echte bontkragen is ze extreem anti-bont geworden, waar ik heel blij mee ben. Ze durfde zelfs de discussie met die kinderen aan te gaan. Later wil ze graag bij de dierenbescherming of op de dierenambulance werken. Maar boswachter lijkt haar ook wel mooi werk. In ieder geval wil ze iets met de natuur en dieren gaan doen.

Kortom: Joya was perfect voor deze functie! En het zou voor haar toekomst ook geweldig zijn. 

Om kans te maken op de titel van kinderdirecteur moesten de kinderen een korte vlog insturen van maximaal 2 minuten. Hierin moesten ze vertellen hoe ze hun school groener zouden willen maken. Voor ik het wist stond ik met Joya op haar schoolplein en rende ze van de ene kant naar de andere kant: “hier moet een moestuin komen, op het dak van het fietsenhok moeten bloemen voor de vlinders en de bijen, hier een insectenhotel, en hier, hier, hier en hier moeten speciale prullenbakken komen om afval te scheiden. Oh, en er moeten zonnepanelen komen!” Ook moesten we naar haar lievelingsplek, de heide van Ter Horst, waar ze graag speelt en waar een paar te gekke bomen staan waar je geweldig in kan klimmen! Boon, 1 van onze witbuikegels, moest ook mee. En zo hadden we binnen no time een leuk filmpje!

Nu werd het afwachten, of het filmpje indruk had gemaakt en of ze door was naar de volgende ronde…

Ongeveer 2 weken later kregen we een mailtje van Mark Tuit, de regiodirecteur! Ze hadden genoten van Joya’s inzending en nodigden haar uit voor een officieel gesprek, begin december. Wauw!

Joya was helemaal gelukkig! Ze stroomde over van ideeën dus ik zei haar dat ze misschien beter alles kon opschrijven, om het beter te onthouden maar het werd een boek vol tekeningen. Dit boek nam ze vervolgens mee naar het gesprek, wat plaats vond in het mooie Orvelte. Ook Olaf, onze kleine witbuikegel, moest mee ~ als mascotte.

Halverwege december kregen we het verlossende woord: Joya had een geweldige indruk op ze gemaakt en was, samen met Erwin (10) uit Nijeveen, uitgekozen om in 2020 als kinderdirecteur aan de slag te gaan voor IVN. Wat een fantastische afsluiter van 2019 en wat een prachtig vooruitzicht voor 2020! Joya was helemaal overdonderd en zo, zo blij! En ik ben zo ongelooflijk trots op haar!

Nu moesten we het Grote Nieuws nog een tijdje geheim houden omdat het persbericht vanuit IVN pas halverwege januari verzonden zou worden. Alleen de juf en de directeur van Joya’s school mochten het weten evenals Joya’s oma, haar beste vriendje B. en zijn moeder.

Gisteren mocht de rest van de wereld het eindelijk weten! Berichten verschenen in kranten, RTV Drenthe en het DvhN schonken er aandacht aan, vele websites schreven erover. Wauw!

Dus nu is het officieel: Joya is IVN kinderdirecteur en ze kijkt er heel erg naar uit om aan het werk te gaan! Vooral op excursie gaan, dat lijkt haar geweldig. Met een waadpak een blubberige beek in? Ze kan niet wachten tot het zover is!